| Vissza az igehirdetésekhez | Vissza a főoldalra |

 

Hamar eljön az Úr

 

 

 

Lekció: Zsolt 92

 

Milyen jó hálát adni az ÚRnak, és zengeni neved dicséretét, ó Felséges,

hirdetni reggel szeretetedet, hűségedet minden éjjel

tízhúrú hangszeren és lanton, zengő hárfán!

Mert megörvendeztettél tetteiddel, URam, kezed alkotásainak ujjongok.

Mily nagyok alkotásaid, URam! Igen mélyek gondolataid!

Az ostoba ember nem ismeri fel, az esztelen nem érti meg.

Ha úgy nőnek is a bűnösök, mint a fű, és kivirul minden gonosztevő, végül mégis el kell pusztulniuk.

De te, URam, magasztos vagy örökké!

Mert ellenségeid, URam, ellenségeid elenyésznek, szétszóródnak a gonosztevők mind.

De engem olyan erőssé tettél, mint mikor a bivaly öklel, és friss olajjal kentél meg engem.

Szemem nyugodtan nézi azokat, akik leselkednek rám, fülem nyugodtan hallja, hogy rám akarnak támadni a gonoszok.

Az igaz virul, mint a pálmafa, magasra nő, mint a libánoni cédrus.

Az ÚR házában vannak elültetve, ott virulnak Istenünk udvarain.

Öreg korban is sarjat hajtanak, dús lombúak és zöldek maradnak,

és hirdetik: Igaz az ÚR, kősziklám ő, akiben nincs álnokság!

 

 

Textus: Malakiás 3,1

 

„Én majd elküldöm követemet, aki egyengeti előttem az utat. Hamar eljön templomába az ÚR, aki után vágyódtok, a szövetség követe, akit kívántok. Jön már! - mondja a Seregek URa.”

 

 

 

Kedves Testvéreim!

 

Ha megjelenik egy új mozifilm, akkor azt jó előre elkezdik népszerűsíteni. Jön az új epizód! Hamarosan a mozikban! Ilyenkor mindig készül egy figyelemfelkeltő filmelőzetes, amely a legizgalmasabb jeleneteket tartalmazza, egy összevágás, mely valamit megsejtet a film egészéből, de éppen csak felkelti az érdeklődést. Ez még nem a film, de már tartalmazza annak hangulatát, izgalmait. A célja ezeknek az előzeteseknek, hogy Te is várd a filmet. Tudd, hogy már jön, érkezik, és hamarosan ott lesz a mozikban.

 

Malakiásnak is hasonló célja van. Felkelti az érdeklődést, a figyelmet és közli, hogy: Jön! Érkezik! „Hamarosan eljön templomába az Úr, aki után vágyódtok… Jön már!” Érkezik az Úr!

Sokan azt mondhatják erre. Jó ez rendben van, hogy hamarosan jön, de hol marad a filmelőzetes. Hogyan kaphatok valami ízelítőt abból, amit ennyire várunk? Hol lehet belepillantani abba, ami érkezik?

 

Kedves Testvéreim!

A lekcióként felolvasott 92. zsoltár, és a Malakiástól vett prófécia is az istentiszteleti közösségre és a templomra irányítja a figyelmünket. Itt lehet ugyanis beletekinteni, belekóstolni abba, ami hamarosan jön. Itt lehet megismerni az elkövetkezendő események legizgalmasabb jeleneteinek részleteit, itt lehet megismerni a főszereplőt.

„Hamar eljön templomába az Úr, aki után vágyódtok” – írja Malakiás. Hogy pontosan mikor lesz ez a nagy eljövetel, azt nem tudjuk, de biztos, hogy hamar. Jön már, hamarosan érkezik, és érkezése nem sürgethető és nem késleltethető. „Hamarosan eljön templomába az Úr”– írja Malakiás. De hogy, hogyan fog pontosan zajlani az Úr érkezése azt pontosan nem tudhatjuk.

 

Amit megtehetünk, hogy (a zsoltár szavaival élve) az Isten udvarán virulunk, az Úr házában elültetve várjuk őt. Vagyis az Isten közelségét kereső és megtaláló ember, része lehet egy előzetesnek. Jelen lenni az Isten templomában, az Isten-ember kapcsolat kiemelt helyszínén. Jelen lenni, és részévé válni az istentiszteleti közösségnek, ahol az Istennel való közösség és találkozás tapasztalható meg. Ez az, ami már most megadatik nekünk.

Akárcsak egy nagy mozifilm előtti filmelőzetes, a ma vagy a jövő héten, vagy bármikor ünnepelt istentisztelet is annak az örök istentiszteletnek lehet az előzetese, mely az Úr érkezésével veszi majd kezdetét. Minden vasárnapunk, annak az örök nyugalomnapnak lehet az előzetese, mely Krisztus visszajövetelével teljesedik ki egészen.

Ez a mai vasárnap nem az a nap még, amelyről Malakiás ír, de hiszem, hogy az az Isten van ma itt jelen, akiről a próféta azt mondja: Jön már! És hiszem, hogy ez az istentisztelet is betekintést enged abba, ami eljövendő.

 

És nem akármilyen jelenetekből áll egy filmelőzetes. Sokatmondó, izgalmas, figyelemfelkeltő részletek kellenek ahhoz, hogy az ember kedvet kapjon. A felolvasott zsoltár, egy nyugalomnapi gyülekezeti imádság éppen ilyeneket mutat fel. Az istentiszteleti közösségben tapasztalható meg mindez: 2Milyen jó hálát adni az ÚRnak, és zengeni neved dicséretét, ó Felséges,  3hirdetni reggel szeretetedet, hűségedet minden éjjel 4tízhúrú hangszeren és lanton, zengő hárfán! 5Mert megörvendeztettél tetteiddel, URam, kezed alkotásainak ujjongok.

 

Ez jó már most megtapasztalható, de majd akkor teljesedik ki egészen, amikor elérkezik az, aki után vágyódok. Ennek a jónak részesei lehetnek már most azok, akik az Úr házában vannak. Ez a sok jó, mind előzetese annak a napnak, amikor eljön az Úr.

 

A filmelőzetes alapján kialakul egy képünk, és ennek megfelelően várjuk a bemutatót. Aztán vagy csalódás ér bennünket, vagy pedig teljes elégedettség.

Hogy kinek mit hoz ténylegesen az Úr érkezése, Krisztus visszajövetele, az nagyban függ attól, hogy ki mit értett meg az előzetesből. Abból, ami már most megérthető Istenből, az ő igéjén keresztül. Abból, ami már most megtapasztalható Istenből a vele való találkozáskor a templomban.

Malakiás kortársai tele voltak kérdésekkel: Hol van az igazságos Isten? Miért nem fogadja kedvesen az áldozatainkat? Miért virulnak a gonoszok?

Fárasztó beszédekkel terhelik az Istent, mert nem értik az Istent, nem ismerik őt eléggé. Malakiás próféta azért szólal meg, hogy megismertesse a néppel Isten akaratát. De minden kérdésre csak akkor kapunk választ, ha majd eljön az Úr. Ő pedig hamar eljön templomába. És akkor majd kiderül, hogy kinek, mit hoz ez a nap. Megtisztít, vagy elpusztít az a nap.

A megváltoztathatatlan tény így szól tehát: Hamar eljön templomába az ÚR…jön már!”

 

Addig is, Kedves Testvéreim, csatlakozzunk azokhoz, akik Isten népe közösségében várják azt, aki érkezik. Mert hamar eljön az Úr. Használjuk az időt arra, hogy Őt egyre jobban megismerjük, hogy mint örökzöld pálmafa virulunk az Úr házában, Istenünk udvarain.

Advent időszaka különösen is segít bennünket abban, hogy előretekintsünk az eljövendőre, hogy már itt és most készüljünk, ünnepeljünk a templomban, a gyülekezet közösségében, mert tudjuk, hogy „hamar eljön templomába az Úr, aki után vágyódtok”.

 

Legyen ez a mostani alkalom is egy előzetes, melyben már most közel érezhetjük magunkhoz az Urat. Érezzük meg már most mindannyian, hogy jó az Úr házában lenni, jó az Ő nevét dicsérni énekben és gitármuzsikával, jó karácsonyra készülni, jó együtt örülni, és jó várni az eljövendőt, az érkező Krisztust. És tudjuk, hogy ennél még jobb, több és szebb várja azokat, akik várják az Urat. Jövel Uram Jézus! ÁMEN

 

| Vissza az igehirdetésekhez | Vissza a főoldalra |