| Vissza az igehirdetésekhez | Vissza a főoldalra |

 

 

 

A Király közelében

 

 

 

Lekció: 97. zsoltár

 

1Uralkodik az ÚR! Vigadjon a föld, örüljön a sok sziget!

2Felhő és sűrű köd van körülötte, igazság és jog trónjának támasza.

3Tűz jár előtte, és megégeti ellenségeit mindenütt.

4Villámai bevilágítják a földkerekséget, látja ezt a föld, és megremeg.

5Viaszként olvadnak meg a hegyek az ÚR előtt, az egész föld Ura előtt.

6Az egek hirdetik igazságát, minden nép látja dicsőségét.

7Megszégyenülnek a bálványimádók mind, akik a bálványokkal dicsekszenek. Az ÚR előtt borul le minden isten.

8Hallja ezt Sion, és örül, Júda leányai vigadnak ítéleteiden, ó URam!

9Mert te vagy, URam, a legfenségesebb az egész földön, magasan fölötte vagy minden istennek.

10Ti, akik szeretitek az URat, gyűlöljétek a gonoszságot! Megőrzi ő híveinek életét, kimenti őket a bűnösök kezéből.

11Fényözön árad az igazra, és öröm a tiszta szívűekre.

12Örüljetek, ti igazak, az ÚRban, magasztaljátok szent nevét!

 

 

Textus: Zsolt 97, 10-12

 

10Ti, akik szeretitek az URat, gyűlöljétek a gonoszságot! Megőrzi ő híveinek életét, kimenti őket a bűnösök kezéből.  11Fényözön árad az igazra, és öröm a tiszta szívűekre.  12Örüljetek, ti igazak, az ÚRban, magasztaljátok szent nevét!

 

 

 

Kedves Testvéreim!

 

A zsoltár azzal kezdődik, hogy látjuk az Istent uralkodói fenségében. Az Úr mint a világ királya jelenik meg, dicsőségét felhő és sűrű köd, tűz és villám hirdetik. Erőről és hatalomról árulkodnak a természeti jelenségek, igazságról és jogról tanúskodik minden történés. Uralkodik az Úr! – ezt érti meg, és ezt hirdeti meg a zsoltáros.

De mi Isten királyi uralmának a következménye a hívő ember életében? Ez a kérdés kimondatlanul is feltevődik, hiszen nem véletlen az, hogy Isten betekintést enged az ő dicsőségébe. Nem véletlen, hogy a zsoltárosnak megadatik, hogy megénekelje ezt a hatalmat és erőt. A kijelentés, az Isten titkaiba való betekintés lehetősége sohasem a kíváncsiság kielégítésére adatott, hanem arra, hogy az életünkben valami változást hozzon, hogy megújítson. Mi tehát a következménye az Úr királyi uralmának az Isten népe életében, merthogy a felolvasott zsoltárrészletben, az ének végén az Isten népét szólítja meg a zsoltáros.

 

Mindenekelőtt egy felhívással találkozunk: „Ti, akik szeretitek az Urat, gyűlöljétek a gonoszságot!” Ebben a felhívásban két ellentétes, de egyformán intenzív viszonyulásról olvasunk. Szeretet és gyűlölet. Sokan állítják, hogy a szeretetet a gyűlölettől csak egy hajszál választja el, mégsem mindegy, hogy a királyhoz való viszonyukban melyik jelenik meg.

„Ti, akik szeretitek az Urat, gyűlöljétek a gonoszságot!” Vagyis el kell dönteni, hogy hogyan viszonyulunk a királyhoz, mi az iránya szeretetünknek, és mi az iránya a gyűlöletünknek. Ebből derül ki ugyanis, hogy saját királyunknak tartjuk-e az Istent. Az irányultságról kiderül, hogy kihez akarsz tartozni. Akik elismerik Isten uralmát az életükben, azaz, akik szeretik az Urat, azok gyűlöljék a bűnt. Azok fordítsanak hátat a gonosznak, zárják ki életükből Isten ellenségeit. Ha az irányok megfordulnak, akkor a bálványimádás bűnébe esnénk. Mert lehet Isten helyett más dolgokat is szeretni és imádni, királyként tisztelni és trónra emelni. De ezt nevezi zsoltárunk is bálványimádatnak, ami ítéletet von maga után.

Nem szolgálhattok két Úrnak. Nem tartozhattok két király uralma alá. „Ti, akik szeretitek az Urat, gyűlöljétek a gonoszságot!” És akkor tietek Isten ígérete. Merthogy a felhívás után három ígéret következik.

 

1.      Először is: „Megőrzi ő híveinek életét, kimenti őket a bűnösök kezéből.” Védelemről, oltalomról van szó ebben az ígéretben. A király védelmet ígér híveinek és megmenti őket. Ti, akik szeretitek az Urat, oltalomra számíthattok a királytól.

Mi tehát Isten királyi uralmának a következménye a hívő ember életében? Az, hogy biztonságot jelent. Biztonságot jelent, hogy van királya a világnak, van Ura az életemnek. Sőt üdvbizonyosságot is jelent egyben, hiszen megmentő Istenről beszél a zsoltár, aki távol tartja a gonosz erőket, aki végül megszabadít akár a bűn és halál kezéből is. Jézus Krisztusban, mint Szabadítóban, mint megmentőben is ugyanezt az Istent ismerhettük meg.

Védelemre és oltalomra szorulunk mindannyian. Olyan védelemre, amit csak a világ királya biztosíthat. Védelemre szorul az életünk, családunk, gyülekezetünk. Oltalomra szorul országunk és az egész teremtett világ. Akik szeretik Istent, akik királyuknak tartják az Urat, azok számíthatnak erre megőrző és megmentő kézre.

Ahogy énekeltük is: „Jézus Menedékem, hű oltalmam nékem, Te vagy egyedül!”

  

2.      Az ígéretet aztán újabb ígéret követi. „Fényözön árad az igazra…” A király pompája, fényessége kiárad a körülötte lévőkre. Isten királyi uralmának következményeként a hívő ember ezt a világosságot is megtapasztalhatja. És mire jó ez a világosság? Akiknek nincs királyuk, nincs életüknek világos vezérfonala, azok sötétben tapogatóznak. Sokan élnek úgy, hogy fontos életkérdésekben, nem találnak világos válaszokat, mert nem a világosság Atyjánál keresik. Az igazak, vagyis az Isten népe a király személyében, és a király útmutatásán keresztül világosságban élhetnek, világosan láthatnak. „A te világosságod által látunk világosságot.” – mondja a zsoltáros egy másik helyen.

A bálványimádók más fényeket látnak. Számukra a villám és a tűz pusztító fényei adattak. Ezek is a királyként megjelenő Istentől származnak, de ettől megremeg a föld és megégnek mind, akik ellenségei a királynak.

Az igazakra azonban fényözön árad Istentől, vagyis világos útmutatást, éltető áldást kapnak a király hívei. Nagy szükségünk van nekünk is erre a fényre, a sok emberi sötétség közepette. Keressük Istenben, és az ő Igéjében ezt a fényt, hiszen abban nincsen árnyék, vagy sötétség, sőt, ahogyan egy másik zsoltárban olvassuk:„Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” A király homály és sötétség helyett tehát fényözönt és világosságot kínál népének. Világos látást, világos utakat, fényt az élet minden napján.

„Lelkem esd, hogy Te vezesd! S hazahívó szavad várom, Jézus Vígasságom!

 

3.      Végül pedig ezt az ígéretet olvassuk: „Öröm [árad] a tiszta szívűekre. Örüljetek, ti igazak, az Úrban…” Ha Isten uralkodik, akkor vigad a föld. Az öröm és a vigasság központi gondolat ebben a zsoltárban, és központi szerepe lehet a tiszta szívűek és igazak életében is. A király ismerete, a neki való éneklés ugyanis örömet okoz.

Mert mi lehet még Isten királyi uralmának a következménye a hívő ember életében? Valódi öröm – üzeni a zsoltár. És ez nem csupán ígéret, hanem egyben felkínált életprogram is. Az ígérethez ugyanis felszólítás kapcsolódik: „Örüljetek, ti igazak, az Úrban…”

Az örömre való felhívás keretezi ezt a zsoltárt. „Uralkodik az ÚR! Vigadjon a föld, örüljön a sok sziget!” –hangzik az első mondat, majd pedig, hogy „Örüljetek, ti igazak, az Úrban…” A két felhívás között pedig látjuk azt is, hogy nem örülhet mindenki, mert a bálványimádók megszégyenülnek, és nem öröm, hanem ítélet jár nekik. De megerősödhetünk abban, hogy az Isten népe viszont, egy örvendezésre hívott nép. Mert visszagondolva az előbbiekre is, lehet-e nem örülni az Úr védelmező, őrző jelenlétében. Lehet-e nem örülni, amikor a királytól fényözön és világosság árad az életünkbe.

Legyen örömforrássá életünkben az, hogy mi a királyhoz tartozunk. Lássa meg a világ az örömünket, amikor róla vallást teszünk, amikor neki éneklünk.

„Jézus vígasságom, esdekelve várom, Áldó szavadat! A Te jelenléted megvidámít, éltet, bátor szívet ad… Jézus Üdvösségem! Te vagy földön-égen Örök örömem!”

Így legyen. Ámen.

 

| Vissza az igehirdetésekhez | Vissza a főoldalra |