2024. április 27. - Zita
  • Email:
  • Telefon: 36-52-410-811
  • 4032 Debrecen Bolyai u. 25.
Magyar In English
Istentiszteletek
Szivárvány újság
Zenék
Legfrissebb igehirdetések
Vallomások
Pályázati projekt

Pályázati projekt

Sajtóközlemény

2013. október 3.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG KÉT ÉVTIZEDE TUDATOSAN FOGLALKOZIK A CSALÁD, A HÁZASSÁG, A GYERMEKVÁLLALÁS ÉS GYERMEKNEVELÉS KÉRDÉSKÖRÉVEL.

Az Életút a párkereséstől a jól működő családig című programjuk célja, hogy javítsa a családhoz, a házassághoz, a gyermekekhez, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó társadalmi viszonyulást.
A nagyerdei gyülekezet pályázaton (TÁMOP-5.5.1.B-11/2) negyven millió forintot nyert. A pályázók 2012 ápr. 15. és 2013 szept. 15. között olyan programok szervezését vállalták, ahol elsősorban a párkapcsolat, a házasság, a gyermekvállalás és -nevelés, a gyermek elhelyezése kapcsán felmerülő kérdéseket érintették. Ugyanakkor lehetőséget teremtettek arra is, hogy a helyi közösségek érintett tagjai kölcsönösen átadhassák egymásnak tapasztalataikat.

A programok, rendezvények a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközségben, a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezetben, valamint kisebb részben a Debreceni Református Egyházmegye bevont gyülekezeteiben (Debrecen-Nagytemplomi, az Árpád téri és a Csapókerti Református Gyülekezetekben) voltak.

A program a következő területeket érintette: társkeresés, párválasztás, házasság és gondozása, család, gyermeknevelés, elváltak felépülésének, kismamák munkába kerülésének támogatása. A gyülekezethez tartozóknak igyekeztek több ismeretet, biblikus szemléletet, segítséget adni, de a keresztyén értékek felmutatásával igyekeztek segítséget adni a környezetükben élőknek is.

A nagyerdei gyülekezet a pályázat befejeződése után is folytatja a gyereknevelést, párválasztást, házassággondozást, kismamákat és az elváltakat segítő programjait.

 

A Szivárvány korábbi cikkei néhány pályázati programról:

A Válóháló csoportról
A házasság jó esetben (és a Biblia szerint is) életre szóló döntés, szövetség. Isten törvénye szerint nem jó, nem helyes megoldás a házassági problémákra a válás. Mégis találkozunk vele a gyülekezetekben is. Minden válást megélő embernek nehéz ez a helyzet, a hit útján járó elvált személyeknek sem könnyű! Gyakran a gyülekezetben is elutasítást, kirekesztettséget él meg a válás miatt egyébként is „padlóra került”ember. Jobb esetben csak gondosan kerülik a témát!
A komoly küzdelmekben esetleg segíthet egy személyes beszélgetés a lelkésszel,vagy egy hasonló helyzetben levő testvérrel. A felépülés folyamatában azonban igen sok kérdés merül még fel, amit egyedül feldolgozni szinte lehetetlen. Ezt a hiányt látszik pótolni a most induló kiscsoport.
A pályázati projekt keretein belül „intenzív tréning” zajlott egy Budapestről érkezett házaspár, Paksy Sándor és felesége, Mariann vezetésével, Válóháló címmel.
A nagyon érdekes témáik (gyógyulás, harag, depresszió, magány, mit mond a Biblia a válásról?, megbocsátás, férfi-női szerepek stb.) folyamatosan ébren tartották figyelmünket, és mindig érdeklődve vártuk a folytatást. Különös figyelmet fordítottak a helyes énkép kialakítására, az önbizalom újraépítésére, a pozitív szemléletre Isten szemszögéből nézve.
Mindannyian nagyon hasznosnak éreztük ezeket az előadásokat, csak a kurzus „intenzív”, vagyis gyorsított tempóját sajnáltuk. Ez indított bennünket arra, hogy találkozásainkat folytatva ezeket a témákat újra elővegyük, és immár lassabban,alaposabban körbejárjuk,megbeszéljük, és a még ezután csatlakozóknak továbbadjuk.
A hasonló helyzetben lévők tapasztalatai, azonos vagy éppen eltérő szemszöge és véleménye, valamint az Isten gondoskodó szeretetére való rácsodálkozásunk komoly segítséget jelenthet a válás utáni talpra állásban, rehabilitációban.
Reménységünk szerint ezek a találkozások segíthetnek az elváltaknak újra felépülni, remélni és örülni.
Albertné Ország Mariann

 

Két ifi közös programsorozata – beszélgetés családról és felnőtté válásról
Áprilisban a pályázati projekt keretein belül az Otniél és a Págiel ifi tagjai szombatonként közös alkalmakon vettek részt, amelyeket Kovács Károly és felesége, Katalin tartottak. Hétről hétre újabb érdekes témák várták az ifiseket. Az alkalmakat a témákhoz kapcsolódó játékok színesítették. A négyhetes előadássorozat tárgya a család, a családban betöltött szerep, a család szerepe az életünkben, a felnőtté válás, felelősségvállalás, illetve a célkeresés volt. Ezek a tárgykörök nagyon jól illettek a két ifi korosztályához, a résztvevők könnyen tudtak azonosulni a témakörökkel. Mindenki rendkívül nyitott volt, megosztottuk egymással véleményünket, és több szemszögből is lehetőségünk nyílt megvizsgálni egy-egy az életünkben felmerülő problémát. Felemelő volt látni azt, hogy ha valaki kissé szomorkásabban, gondterheltebben érkezett közénk egy délutánon, a beszélgetésnek és a társaságnak köszönhetően vidáman és mosolyogva távozott. Szerintem a jelenlévők a négy hét elteltével nemcsak lelkileg töltődtek fel, hanem sok olyan hasznos tanácsot is kaptak, amelyet a későbbiekben vagy akár már a közeljövőben hasznosítani tudnak a saját, valamint a családjuk épüléséért. Az szintén nagyon hasznos volt, hogy a két ifis csoport együtt vett részt a beszélgetéseken, hiszen így jobban megismerhettük egymást, és egy kissé idősebb vagy fiatalabb korosztály álláspontját is meghallgathattuk. Úgy érzem, hogy az ilyen alkalmakból kifejezetten sokat lehet tanulni, mert a hétköznapokban ezekről a kézenfekvő témákról nem beszélünk ennyire őszintén, és többnyire fel sem merül bennünk az, hogy mások is hasonló vagy ugyanolyan nehézségekkel küzdenek, mint mi. Személy szerint, ha még egyszer lehetőség adódna arra, hogy egy hasonló programban vegyek részt, élnék a lehetőséggel, hiszen épültem a négy hét alatt, és másokat ugyancsak biztatnék a részvételre.

Vona Lilla - Págiél ifi

 

Igények és megoldások találkozása
-Beszámoló a munkavállalói tréningről-

Egy anyának visszatérni a munka világába néha egy hosszú hétvége után sem könnyű. Hatványozottan igaz ez, ha nem napok, hanem évek teltek el az utolsó, munkahelyen töltött nap óta.
Egy kisgyerek születése utáni első évek szinte nem is szólnak másról, csak a kicsiről. Azután a következő gyermekről, majd esetleg az újabb testvér és a szaporodó család körüli teendők töltik ki napjainkat. Észre sem vettük, és évek teltek el munkahelytől távol. De egyszer a legkisebb is eléri azt a kort, hogy úgy döntünk, visszatérnénk a munka világába. Szerencsés esetben volt munkahelyünk tárt karokkal vár bennünket, de egyre többen szembesülünk azzal, hogy új munkahelyet kell keresnünk. Vagy azért, mert a régi már nem vár bennünket, vagy mert a gyerekekkel otthon töltött évek alatt rájöttünk, hogy régi “álomállásunk” már nem a legmegfelelőbb számunkra. Hiszen már nem a karrier lett a legfontosabb, a munkahelyen töltött órák, hanem az, hogy a családunkkal, gyerekeinkkel lehessünk többet, nekik segíthessünk.
Felmerül bennünk a kérdés: Hogyan tovább?
A gyülekezetünk által elnyert „Életút a párkereséstől a jól működő családig” pályázat részeként kétféle segítséget is kaphattunk. Az első volt az Egyéni munkavállalási tanácsadás a gyermekgondozásból visszatérőknek. A tanácsadás célja a gyermekgondozásból visszatérők egyéni támogatása, fejlesztése, foglalkoztatásra való felkészítése, a munkában való elhelyezkedés, a munkában maradás elősegítése, munkaerő-piaci részvétel növelése és szakmai előmenetel támogatása volt. Ennek során a személyes beszélgetések, fejlesztési folyamatokat felmérő kérdőívek, tesztek, egyéni célmeghatározás, állásmegtartó egyéni tanácsadás során személyes tanácsokat kaphattunk. Tanácsadóink segítettek önéletrajzot készíteni, új célokat meghatározni.
Az egyéni tanácsadáson túl csoportos tréningen is részt vehettünk. A munkaerőpiacról - gyermeknevelésre vállalkozva - hosszabb időszakra kieső munkavállalók munkaerő-piaci visszakapcsolását, illetve bekapcsolását támogató tréning során kiscsoportokban folytattuk tovább az elkezdett munkát.
Az egyhetes tréning során egy csoportvezető moderátor segítségével a munkába való visszatéshez kaptunk segítséget komoly és játékos feladatok megoldása során. Olyan fontos kompetenciákat fejleszthettünk mint önismeret, emberismeret, önérvényesítés, empátia, együttműködés, kommunikáció, önbizalom, kapcsolatépítés, saját élethelyzetek hatékonyabb kezelése, megoldása, továbblendítése. A feladatok során állást kerestünk, önéletrajzot írtunk, céget alapítottunk, ahol munkaadóként interjúztattunk vagy általunk soha nem is gondolt állásra jelentkeztünk. Mindenkivel személyre szabottan is foglalkoztunk, felhasználva a csoport támogató erejét. A különböző alapok ellenére nagy hasonlóságok vannak, ezért akkor is segítséget kaptak a résztvevők a saját helyzetükre, amikor igazából mást segítettünk éppen.
A jó hangulatot és a tréning hasznosságát a csoport tagjainak véleménye nagyon jól tükrözi:

“Nagyon tetszett a képzés, feltöltött, energikusnak éreztem magam utána. Mások példáiból is sok ötletet merítettem, sokat tanultam.” „Mindenkinek köszönöm szépen ezt a tréninget és ezt a lehetőséget. Nagyon hasznos és sokat segített. A csoportvezető nagyon szimpatikus, toleráns és rugalmas volt. A csapat is nagyon jó, barátságos és segítőkész volt. Köszönöm!”
„Nagyon köszönöm a lehetőséget, igen hasznos volt számomra ez a tréning. (A legjobb időben talált rám!) Sok dolgot tanultam meg mind elméleti, mind gyakorlati területen. A csoport összetétele igen szerencsés volt. Hamar összeszoktunk, összebarátkoztunk. Köszönöm szépen a lehetőséget!”
„Több ilyen tréningen részt vettem már, de egyik sem volt ilyen színvonalas. Ez a tréning gyakorlati segítséget is adott, főként az állásinterjúk terén.”
„Igények és lehetséges megoldások szerencsés találkozása volt ez a tréning.”

Vámosiné Pacza Tünde
 

    

 

Aktuális

Array

Legfrissebb

Fotóalbumok:

Gyülekezeti hétvége
Imaéjjel

Videók:

Gyermekórások karácsonyi műsora (fél 11)
Gyülekezeti tábor - 2015
GYÜLEKEZETALAPÍTÁS
Életképek
Betöltés…
További fotók megtekintéséhez
kattintson ide!
Gyülekezeti virág
Gyülekezeti virág
Kattintson a virágra a gyülekezet felépítésének megtekintéséhez!
Gyülekezeti könyvtár
Gyülekezeti könyvtár
Kattintson a könyvtárunkban megtalálható könyvek listájához!